Tietoirjailija, luennoitsija Lenita Airisto avaa esitelmissään ikkunoita rajattomaan maailmaan. Luennot perustuvat hänen kokemukseensa ja tietoihinsa liikenaisena sekä hänen kirjoihinsa, joiden ydintrendejä ovat YRITTÄJYYS, NAISTEN ASEMAN VAHVISTAMINEN MAAILMASSA, VÄESTÖN IKÄRAKENTEIDEN MUUTOKSET JA GLOBAALITALOUDEN HYÖDYNTÄMINEN.

Maailma on täynnä signaaleja, jotka viestivät uusista ilmiöistä. Suomalaisia ympäröi pirstoutunut arkitodellisuus. Muutokset pakottivat pohtimaan tiedon ja toiminnan suhdetta arvoihimme ja kysymään miten muualla integroituvassa maailmassa ratkaistaan näitä ongelmia.

Lenita Airisto vie kuulijansa tutustumaan liiketalouteen ja bisneskulttuureihin Suomen ja Euroopan lisäksi Yhdysvaltoihin, Latinalaiseen Amerikkaan, Aasiaan, Lähi-itään ja naapurimaahamme Venäjälle. Innostavien selviytymis- ja menestystarinoiden lisäksi kuulijat saavat tietoiskuja kirjoissa haastatelluilta huippuasiantuntijoilta, taloustieteilijöiltä ja poliitikoilta.


Lenita Airisto luennoi kaikkien kirjojensa

- NOITANAISEN ILOSANOMA 2022
- ELÄMÄNI JA ISÄNMAANI 2017
- ELÄKÖÖN 100 VUOTTA! 2010
- SAANKO LUVAN? EI KUN OMIN LUVIN! 2007
- KAUNEUS on lisäarvo 2004
- NAARASENERGIA hyöty ja uhka 2002
- JATKOAIKA molto vivace 2000
- RAUTAROUVA/TERÄSMIES globaalilla markkinapaikalla1998
- MENESTYS! 1996
- VOITONTAHTO 1994

pohjalta yliopistoissa, korkeakouluissa ja muissa akateemisissa oppilaitoksissa, joissa hänen kirjojaan käytetään myös oppikirjoina. Lisäksi hän luennoi yrittäjäseminaareissa sekä akateemisten järjestöjen ja erilaisten yritysten tilaisuuksissa Suomessa ja ulkomailla.

 


 

Kuuntele ja lue myös Helsingin seudun kauppakamarin juttu

 


 

Kuuntele podcast

 


 

Lenita Airisto on toiminut useana vuonna Suomi Areenan talouspaneelin puheenjohtajana. Haastattelu MTV3 Huomenta Suomi ohjelmassa.

Aamulehden toimittaja Juha-Veli Jokinen kysyy Lenita Airistolta hänen näkemystään 70-luvun politisoituneen median vaikutuksesta kansalaisten kauneusarvoihin, pukeutumiseen ja vaatetusteollisuuteen.

 


Ennen kirjallista uraansa Lenita Airisto työskenteli yli 30 vuotta televisiotoimittajana ja debatoijana yli 300:ssa prime time ajankohtaisohjelmassa. Häntä pidetään kiistatta eräänä maamme ensimmäisistä tv-persoonista ja hän on edelleen merkittävä mielipidevaikuttaja, kiistelty ja ihailtu tahtonainen.

Tämän todistaa Taloustutkimuksella vuonna 2008 teetetty tutkimus, jossa Lenita Airisto sijoittui Suomen 10 vaikutusvaltaisimman naisen kärkijoukkoon. Kun vuonna 2011 YK:n kansainvälinen naistenpäivä täytti 100 vuotta, Helsingin Sanomat julkaisi juhlan kunniaksi listan Suomen sadasta parhaasta naisesta. "Etsimme naisia, jotka ovat joko poikkeuksellisen menestyneitä omalla urallaan, ja siten esikuvia, sekä naisia, jotka ovat toimineet elämässään muiden ihmisten hyväksi." Lenita Airisto valittiin sadan parhaan naisen listalle. Ja kun vuonna 2013 Helsingin Sanomat kysyi lukijoiltaan: Kuka on Suomen kansallisaarre? HS.n lukijat äänestivät Suomen 50 aarretta. Lenita Airisto sijoittui listalle valtiosihteeri Raimo Sailaksen ja rock-muusikko Andy McCoyn väliin. Sijoitukset ovat viestejä hänen työstään tietokirjailijana ja luennoitsijana.

Noitanaisen ilosanoma: Olen optimisti. Ole sinäkin!

Mikä saa meidät naiset säilyttämään omanarvontuntomme vuosikymmeniä jatkuneesta vihamiesten, valehtelijoiden, vähättelijöiden, joukkosielujen ja sovinistien hyökkäilystä huolimatta?

Optimismi sekä hellittämätön ja väsymätön vastarinta ja TAISTELU järkiperäisyyden, oikeudenmukaisuuden, yksilöllisyyden ja kauneuden PUOLESTA henkistä velttoutta, massakäyttäytymistä, ankeutta ja sovinistisia asenteita VASTAAN!

Typeryksiä ei tarvitse sietää, heille voi kääntää selän tai heidät voi selättää. Tai nauraa päin naamaa.

Kaiken nähneenä ja kokeneena voin kajauttaa positiivisen taisteluhuudon naisille:

  • Kouluttaudu! Itsenäisty!

  • Hanki taloudellinen omavaraisuus!

  • Ota elämä omiin käsiisi!

  • Älä anna KENENKÄÄN kävellä ylitsesi!

  • Älä anna muiden, historian painolastin, suvun, kulttuurin tai uskonnon hallita OMAA elämääsi!

  • Älä jättäydy varjoon äläkä nöyristele.

  • PUOLUSTAUDU - TAISTELE - VOITA!

Noitanaisen ilosanoma -kirjassani kerron oman elämäni taisteluista ja voitoista. Ne toimivat esimerkkeinä naisille, jotka tavoittelevat tasavertaista elämää omassa ympäristössään ilman irvailua, vähättelyä, mitätöintiä ja valheita. Kerron myös niistä naisista Suomesta ja ulkomailta, jotka ovat inspiroineet minua elämäni aikana.

Multimedia esitelmä vie Teidät elämänne matkalle NAISTEN MAAILMAAN. Esitelmä sisältää ainutlaatuista kuvamateriaalia ympäri maailmaa.
 

Elämäni ja isänmaani
Suomi 100 vuotta omin silmin

Suomi on menestystarinana omassa luokassaan. En tiedä toista maata, joka olisi sadassa vuodessa noussut sorron alta maailman parhaaksi itsenäiseksi valtioksi. Suomi on myös jännitystarina. Maa on säilyttänyt vapautensa ja itsemääräämisoikeutensa, vaikka se on usein edellyttänyt etenemistä veitsen terällä. Itsenäisyyden puolustaminen on vaatinut suomalaisilta mittavia uhrauksia. - Tämä kirja ja siihen pohjautuva esitelmä on Suomen historiaa niin kuin olen sen kokenut. Se on elämäkertani niin kuin olen elämäni elänyt.


Suomi on rakennettu kansalaisten työllä, ja tässä työssä olen saanut olla mukana. Olen ylpeä siitä, että olen suomalainen. Suomen maine maailmalla on antanut hyvän lähtökohdan kansainväliselle liiketoiminnalleni.

Suomen historiaa ei ole tarvinnut peitellä eikä hävetä, vaan se on ollut arvostettu referenssi. Olen tästä syvästi kiitollinen edellisille sukupolville.

Ensi sivusta lähtien kerron tarinaani kolmella tasolla: Muutokset politiikan ja talouden maailmannäyttämöllä; niiden vaikutukset Suomeen; vanhempani, perheemme ja sitten minä näissä muutosmyrskyissä.

Multimediaesitelmä vie Teidät elämäni matkalle.

Meno ei ole tasaista, vaan siirrymme välillä aikaloikilla muutamia vuosikymmeniä eteenpäin tai taaksepäin. Kun avaa omaa historiaansa, muistin maisemaan ilmestyy yllättäviä näkymiä, jotka on pakko heti ottaa mukaan tarinaan.

Entä Suomen tulevaisuus? Suomalaiset menestyvät globalisoituvassa maailmassa koulutuksellaan ja taidoillaan. Kanssakäymisessä vieraiden ihmisten ja kulttuurien kanssa opimme eniten omasta itsestämme. Jonain hetkenä toteamme: Yhdessä erilaisina olemme enemmän.

Esitelmä sisältää ainutlaatuista kuvamateriaalia sadan vuoden ajalta.Itsenäinen Suomi ensimmäistä kertaa Euroopan kartalla

Veriset diktaattorit Stalin ja Hitler lähtevät toteuttamaan vallanhimoaan

Toinen maailmansota – tuhon, kauhun ja kuoleman aika

Rautaesirippu jakaa Euroopan – Suomen paikka on vapaassa maailmassa.

Kommunismi näyttää kasvonsa Itä-Euroopassa

Breznevin hyytävä pusu, sosialismin kavala syli ja hyödylliset idiootit

Meri-, ilma- ja tietoliikenne avaavat Suomen yhteydet maailmalle

Muutosmyrskyjen kourissa

Uuden vuosituhannen massiiviset haasteet

Maailman paras maa on SUOMI!


Tapani Ruokasen haastattelu Talvisodasta.

Kirjailija haastattelu Bazar 

Eläköön 100 vuotta!

Kaikki maailman vitaalit seniorit ja työtä pelkäämättömät muutosagentit liittykää yhteen ja taistelkaa ikärasismia ja vähättelyä vastaan! Seniori ilmentää kokemusta, ei vanhuutta. Tervetuloa kehiin Te kaikki, joilla on vielä vintissä valoa! Isänmaa tarvitsee Teitä!

 

Luento osoittaa , että voittamatonta synergiaa syntyy, kun energiset juniorit saavat yhteistyökumppaneikseen pätevät seniorit, joilla on kokemusta selättää kovimmatkin haasteet. Ikärasismi on primitiivireaktio.

Henkisesti ja fyysisesti huippukuntoiset 60+-seniorit ovat uusi ilmiö ihmiskunnan historiassa. Jo vuonna 2009 Suomessa oli yli 65-vuotiaita enemmän kuin alle 15-vuotiaita, ja määrä vain kasvaa. Kuusikymppiset myös vanhenevat eri tavalla kuin heidän vanhempansa. He eivät halua vaihtaa aktivoivaa työyhteisöä eläkeläiskerhoon, jossa keskustelunaiheet ajautuvat helposti golfiin ja kolotuksiin.

Globaalitalous vaatii valtavaa tietomäärää, ja sen on yritysmaailmakin ymmärtänyt: Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa head¬hunterit etsivät jo 60+-johtajia, joille on kertynyt runsaasti kontakteja tärkeisiin avainhenkilöihin. Seniori ilmentää pätevyyttä, ei vanhuutta!

Myös inspiroivat muutosagentit ja seniorikuluttajat ovat mega¬trendi maailmalla. Nyt tarvitaan suomalaisillekin senioreille rohkeita esikuvia, jotka elävät oman sisäisen kellonsa ja kutsumuksensa mukaan, iän karttumisesta huolimatta!

Tietokirjailija Lenita Airisto avasi keskustelun pitkäikäisyydestä jo vuonna 2000 kirjassaan Jatkoaika Molto Vivace! Uudessa teoksessaan ja luennossaan hän haastaa julkisen ruikutuksen väestön ikääntymisestä ja tarkastelee maailmalta poimimiensa positiivisten ja innovatiivisten esimerkkien valossa, miltä kymmenen vuoden takaiset ennusteet ja visiot näyttävät tänään, ja millaisia mahdollisuuksia väestön ikääntyminen antaa maailmantaloudelle.

Seniorien vankat kokemukset ja juniorien uudet näkemykset muodostavat voittamattoman synergian, josta syntyy innovaatioita!

Katso video
SAANKO LUVAN? EI KUN OMIN LUVIN!

OMIN LUVIN tarkoittaa oman elämän hallintaa. Se tarkoittaa elämistä vapaana ihmisenä, vapaana naisena. Meille suomalaisille naisille vapaus ja itsemääräämisoikeus kuuluvat perusoikeuksiimme. Näin ei ole kaikkialla maailmassa.

 

Mutta toisinajattelijanaiset ovat jo liikkeellä. Nämä sopeutumattomat ja hankalat naiset kääntävät jopa seitsemän kuolemansyntiä omaksi edukseen. Nämä alfanaaraat ohjaavat itse elämäänsä ja laajentavat alituisesti omaa vapauttaan. Heidän ilosanomaansa kannattaa kuunnella. He ovat aikamme noitanaisia, eivät mitään kilteiksi kasvatettuja tyttöjä.

 

Luento on sotahuuto naisen puolesta, mutta ei miestä vastaan.

Miksi naiseuteen kuuluu varjon rooli? Miksi kiltteys ja alistuminen ovat naiselle sopivia ominaisuuksia? Miksi naiset arkailevat astua näkyvästi esiin ja ottaa vastuun ohella myös vallan? Mika naisia oikein pidättelee? Yhäkö pelottelut seitsemästä kuolemansynnistä kyykyttävät naisia?  

Ikivanhan kristillisen moraalimme peruskäsitteitä - seitsemää kuolemansyntiä - on tulkittu ja sovellettu eri tavoin miehiin kuin naisiin ja käytetty jopa aseina naisten syrjimiseen ja alistamiseen. Luennossa verrataan vanhoja kuolemansyntien käsitteitä ajankohtaisiin murros- ja muutosteemoihin, aikamme tabuihin ja kieltoihin, jotka koskevat usein lähinnä naisia. Luento tarkastelee nykynaisen asemaa mm. korskean julkisuuden, viettelevän vallan ja mahtavan rahan kovassa otteessa.

Vapaus ja itsemääräämisoikeus ovat suomalaisille naisille itsestäänselvyyksiä. Näin ei ole kaikkialla. Luento on myös hätkähdyttävä raportti naisten elämän ehdoista eri puolilla maailmaa.

Siis miten seitsemän kuoleman syntiä kellistetään?

Toisinajattelijat ovat jo liikkeellä. Nämä sopeutumattomat ja hankalatkin alfanaaraat ohjaavat itse elämäänsä. He ovat nykyajan noitanaisia, eivät mitään kilteiksi kasvatettuja tyttöjä. He inhoavat seksismiä ja hyväksikäyttöä ja iskevät tarvittaessa takaisin. Heidän ilosanomaansa kannattaa kuitenkin myös miesten kuunnella, sillä nykyään, kun nainen usein lilluu mediassa vain sattumana seksisopassa tai ajautuu pelkäksi panopuuksi, unohtuu, että myös nämä naiset kaipaavat täysin rinnoin hellyyttä ja rakkautta.

Vain ne jotka pystyvät näkemään näkymättömän, pystyvät tekemään mahdottomasta mahdollisen.

Katso video
KAUNEUS on lisäarvo

KAUNEUS ON LISÄARVO on muistikuvia menneestä, havaintoja nykyisyydestä ja aavistuksia tulevaisuudesta. Se on yhden ihmisen näkökulmasta kertomus siitä miten Suomesta tuli suuri menestystarina. SUCCESS STORY FINLAND!

 

Sotien loputtua suomalaisten kauneudennälkä oli pohjaton. Finnish Design sai loppumattomalta tuntuvan innoituksensa ja energiansa juuri tästä kauneuden nälästä. Suomalainen esteettinen ilmaisu oli kuin uusi sound & beat. Se herätti omaperäisyydellään ja moderniudellaan laajaa kansainvälistä huomiota ja sopi loistavasti kansainväliseen levitykseen.

 

1950–60-luvun vaihteessa Suomi astui uusien mahdollisuuksien aikaan. Työtilaisuuksia oli runsaasti ja maan elintaso nousi. Kotimaankaupan lisäksi raskaan teollisuuden vientikauppa alkoi vetää kiivaasti ja aivan uudet näköalat ja mahdollisuudet avautuivat.

 

Suomen vientiteollisuuden tukeminen näyttävillä operaatioilla oli 1980-luvun puolivälissä tullut yhä tähdellisemmäksi. Monilla eri tahoilla mietittiin erilaisia operaatioita, joilla saataisiin kansainvälisen median ja kaupallisten kohderyhmien huomio Suomen suuntaan. Tämä aikakausi antoi Lenita Airistolle rakennusaineet uudelle liikeidealle, jonka ydintavoitteena oli Suomen teollisuustuotteiden, muotoilun ja kulttuurin tehokas markkinointi ympäri maailmaa. Suomi- kuvan, Suomen brändin rakentaminen alkoi.

 

Tässä luennossa kerrotaan, miten Suomen elämänpiiri vaihtui sota-ajan niukkuudesta innovatiiviseksi ja loistavaksi Suomen menestystarinaksi ja globaalitalouden haasteiksi.

Luento antaa havainnollisia esimerkkejä siitä, millaisia tunnereaktioita Finnish Design-tuotteiden kauneus synnytti aikoinaan ostajissa vientimarkkinoilla. Se valottaa myös sitä, miten tämä esteettisyyden aikakausi antoi Lenita Airiston omalle yritykselle Airisto Oy:lle mahdollisuuden ja rakennusaineet laajaan ja menestyvään kansainväliseen liiketoimintaan, jonka ydintavoitteena oli Suomi-kuvan, maamme kulttuurin ja teollisuustuotteiden tehokas markkinointi.
Luovuus, kauneus ja design ovat nousseet uudelleen vahvasti esille liiketaloudellisissa keskusteluissa sekä Suomessa että muualla maailmassa, ja esteettisyyden hyödyntämisestä on tullut monien mielestä yksi bisneksen onnistumisen perusedellytyksiä.


KAUNEUS on lisäarvo -luento pohjautuu myös taiteen, muotoilun ja talouden huippuasiantuntijoiden haastatteluihin, jotka avaavat näkökulmaa tulevaisuuden näkymiin Suomessa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Kiinassa sekä rajattomalla globaalilla markkinapaikalla.

Kauneus on kuin rakkaus, se saa meidät liikkeelle.NAARASENERGIA hyöty ja uhka

Naiselle menestys merkitsee ennen kaikkea oman elämän hallintaa ja menestymisen skaala on laaja. Megacityn slummissa asuva pikkuyrittäjänainen kokee etenevänsä kohti riippumattomuutta saatuaan mikrolainan köyhien pankista. Menestyksen toista ääripäätä edustaa suuren amerikkalaisen pankin huippupalkkainen pääekonomistinainen, joka antaa talousennusteita sekä teollisuudelle että medialle.

 

Mistä riippumattomat naiset saavat kannustusta voitontahtoonsa? Mistä he saavat lohdutusta riittämättömyyteensä ja tappioihinsa? Mikä on heidän käyttövoimansa ja mikä heidän strategiansa? Miten he ovat rakentaneet itsetuntonsa ja elämänilonsa? Kuinka monta kertaa he ovat aloittaneet elämänsä tyhjästä ja miten monta kertaa he pystyisivät vielä aloittamaan kaiken alusta?

 

Motto: Ainutlaatuinen tilaisuus on vaikea saada, helppo menettää. "Occasio aegre offertur, facile amittitur" (Publilius Syrus).

 

Maailman naiset muodostavat jättiläismäisen käyttämättömän voimavaran joka alalla. Niissä kehittyvissä maissa, joissa naisten koulutustaso nousee, väkiluku laskee. Maissa, joissa naisten yrittäjyys nousee, myös talouskasvu nousee.

NAARASENERGIA-luento on raportti maailman eri puolilla työelämässä toimivista naisista, Pohjan Akan manttelinperijöistä selviytymisen maailmanmestareihin ja menestyksen johtotähtiin Suomessa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Unkarissa, Turkissa, Ranskassa jne. Se kertoo, miten naiset hallitsevat omaa elämäänsä erilaisten kulttuurien, traditioiden ja uskontojen maailmassa, sekä rakkauden, puolison ja perheen merkityksestä heidän elämässään. Se paljastaa, mistä itsenäiset ja riippumattomat naiset saavat kannustusta pyrkimyksiinsä tai lohdutusta pettymyksiinsä, millaisia ovat heidän käyttövoimansa ja strategiansa.

Tieto naisista on tietoa yhteiskunnasta!JATKOAIKA Molto Vivace

Ennusteiden mukaan vuonna 2009 Suomessa on yli 65-vuotiaita enemmän kuin alle 15-vuotiaita. Satavuotiaitten määrä kasvaa huimaa vauhtia maapallolla. Tällä hetkellä heitä on YK:n laskelmien mukaan noin 135 000, mutta jo 50 vuoden kuluttua luku on kuusitoistakertainen eli 2,2 miljoonaa. Luennon ydinkysymys on: Onko Suomella edessä eläkepommi vai markkinapommi?

Tulevaisuuden seniorit ovat pitkän elämän uranuurtajia, jotka uusivat nikamia ja elimiä siinä kuin me hampaita. Pian meillä on satavuotiaita, joilla on 60-vuotiaan energia ja fysiikka. Olemmeko valmistautuneet siihen? Miten pitkäksi elämänkaari voi venyä? Riittääkö eläketurva uuteen uljaaseen elämään, vai pitäisikö luoda pitkän elämän turvarakenne? Entä missä ovat kolmannen ikäluokan yrityshautomot? Miten järjestetään ihmisen moottorin varaosat ja niiden määräaikahuollot? Miten lännen uusi bioteknologia ja idän vanha vaihtoehtolääketiede toimivat yhteistyössä? Mistä löytyvät pidennetyn elämän sisältö ja tarkoitus?

Tämä kaikki antaa aiheen kysyä hyväkuntoiselta kuusikymppiseltä eläkkeelle aikovalta: ”Aiotteko pelata bingoa seuraavat 30 vuotta?”

JATKOAIKA-luennon pohjana ovat jälleen laaja lähdeaineisto ja alan huippuammattilaisten haastattelut eri puolilla maailmaa: Kiinassa, Hongkongissa, Singaporessa, Australiassa, USA:ssa, Ranskassa, Puolassa, Venäjällä ja Suomessa.

Seniori ilmentää pätevyyttä, ei vanhuutta.RAUTAROUVA/TERÄSMIES globaalilla markkinapaikalla

Mitkä ovat uudet nousevat markkina-alueet ja mikä on niiden vaikutus Suomen talouteen? Mitkä ovat Intian valttikortit, kun se kilpailee Kiinan rinnalla läntisen maailman teollisuuden palvelujen ja tuotannon ulkoistamisessa. Miten Mercosur-maat Brasilia ja Argentiina vaikuttavat tulevaisuudessa maailman maataloustuotantoon? Mikä merkitys Chilen liberaaleilla talousopeilla on ollut itäisen Euroopan maiden talouspolitiikan suunnan valintaan? Ketkä ovat näiden uusien markkinapaikkojen Rautarouvat ja Teräsmiehet? Minkälaiset ovat heidän ponnistelunsa ja heidän menestystarinansa?

Huippuasiantuntijoiden haastatteluihin perustuvat huomiot antavat oman talousnäkökulmansa tulevaisuuden näkymistä Suomessa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Virossa, Intiassa, Brasiliassa, Argentiinassa, Chilessä ja Euroopan unionin alueella.

Avaa ikkunat rajattomaan globaalisoituvaan maailmaan!MENESTYS!

Luennossa kartoitetaan sitä, mikä merkitys uskonnolla, traditioilla ja koulutuksella on maan kulttuuriin ja taloudelliseen menestymiseen. Miten eri maiden kulttuuriin perustuvat arvot vaikuttavat myös maan taloudellisiin saavutuksiin?

Mikä on kulttuuria ja miten voisimme ymmärtää tätä mielemme kulttuurista ohjelmointia, joka ohjaa ja hallitsee asenteitamme ja suhtautumistamme ympäristöömme ja muihin ihmisiin? Miten tulla toimeen ja toimia liikesuhteissa ihmisten kanssa, joiden kulttuuriperinne on aivan erilainen kuin omamme?
Luento perustuu tutkimuksiin ja haastatteluihin Euroopassa: Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa ja Sveitsissä; Lähi-idässä: Israelissa, Jordaniassa ja Libanonissa; Kaakkois-Aasiassa: Kiinassa, Taiwanissa, Hongkongissa ja Singaporessa; USA:ssa ja Venäjällä.

Yhdessä erilaisina olemme enemmän.VOITONTAHTO

Mistä syntyy voitontahto? Halu olla voittaja, selviytyjä? Halu luottaa itseensä – ei ihmeisiin? Luento tarkastelee muutoksia, mahdollisuuksia ja menetelmiä, jotka johtavat menestykseen talouden muutosmyrskyissä ja rakennemuutoksissa. Se luotaa sitä, miten hierarkioista on siirrytty verkostoihin ja miten kasvu, kehitys ja innovaatiot versovat uusissa vikkelissä ja tietovaltaisissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.Luento perustuu laajaan tutkimus- ja haastattelumateriaaliin Yhdysvalloista, Saksasta, Venäjältä, Baltian maista ja Suomesta.

– Harwardin yliopiston professori Jeffrey Sachs toteaa: ”Maailmaa ei pidä päästää kuljeksimaan itsekseen, se on liian vaarallista. Maailma tarvitsee johtajuutta.”

Venäläisen taloustieteilijä-poliitikko Irina Hakamadan feministijulistus: ”Poliittinen keittiö ei pärjää ilman emäntää!”

Sirkka Hämäläinen, Suomen rahatalouden huipputietäjä ja Suomen Pankin pääjohtaja 90-luvulla, kuittaa: ”Suomen talous saadaan nousuun vain ansaitulla rahalla, ei velkarahalla tai setelirahoituksella.”
Yrittäjyyden professori Jeffrey Timmons Harward Business Schoolista kiteyttää: ”Älykkyys ei riitä, täytyy olla myös tietoa.”

Todellinen pääoma on korviemme välissä.