Lenita Airiston teos NOITANAISEN ILOSANOMA nousi heti bestselleriksi.

Mikä saa meidät naiset säilyttämään omanarvontuntomme vuosikymmeniä jatkuneesta sovinistien hyökkäilystä huolimatta? Optimismi sekä hellittämätön ja väsymätön TAISTELU järkiperäisyyden ja oikeudenmukaisuuden PUOLESTA ”Olen optimisti. Ole sinäkin!”

Kirjassa on yli tuhat kuvaa ja se on saatavilla painettuna, äänikirjana ja Elisa E-kirjan EPUB versiona.Lenita Airisto, tietokirjailija/luennoitsija, diplomiekonomi, liike-elämän vaikuttaja, Suomen teollisuuden ja kulttuurin vienninedistäjä, televisiotoimittaja ja terävä väittelijä.


Lenita Airiston julkinen ura alkoi jo koulutyttönä kun Suomen Sotainvalidien Veljesliitto valitsi hänet Suomen Neidoksi. Voittajan kunniatehtävänä oli kerätä varoja Talvi- ja jatkosodassa vaikeasti haavoittuneiden sotilaiden kuntoutukseen, jotta he pystyisivät palaamaan takaisin normaaliin elämään.

Suomen Neito ja suomalainen huippumalli

 


Suomalaisen muotoilun pelkistetty kauneus synnytti vientimarkkinoilla ostajissa voimakkaita tunnereaktioita ja he halusivat tietää lisää Suomesta. Tämä esteettisyyden aikakausi antoi Lenita Airistolle rakennusaineet uudelle liikeidealle, jonka ydintavoitteena oli Suomi-kuvan, maamme kulttuurin, muotoilun ja teollisuustuotteiden tehokas markkinointi multimedian visuaalisin keinoin.

 


Creative Finland ja Success Story Finland maailmankiertueet 1982-1990.

Lenita Airiston perustama yritys Airisto Oy tuotti, suunnitteli ja toteutti vientiin suunnattuja promootioita sekä yksittäisille yritykselle että vientiteollisuudelle. Ensimmäiset kansainväliselle medialle ja asiakkaille kohdistetuista vienninedistämiskampanjoista toteutettiin jo 1960-luvulla.

Suomalaiset yritykset Finnair ja Nokia avaavat uusia väyliä maailmalle.

Menestyksen myötä Airisto Oy:n tuottamat vienninedistämiskampanjat kasvoivat vuosituhannen loppua kohti jopa rockkonserttien mittasuhteita muistuttaviksi maailmankiertueiksi kuten Suomi luo ja Vie ja Success Story Finland -showtuotannot.

SUCCESS STORY FINLAND -maailmankiertue.

Mediapalautetta


Lenita Airiston suunnittelema ja ohjaama SUCCESS STORY FINLAND -show oli menestys myös Kiinassa ja ylitti kaikki uutiskynnykset Kiinan television valtakunnallisissa pääuutisissa ja printtimediassa.


Katso video
Lenita Airiston yhteistyö NOKIA puhelimien kanssa jatkuu 2000-luvulla.

NOKIA puhelimet juhlistivat 100-vuotiasta Suomea. Seuraavalle vuosisadalle - katujulisteet näkyivät kaikkialla Suomessa, aina Helsingistä Kemijärvelle.

 

Suomi Neidon Syntymäpäivät. Talkoo Gaala, nollabudjetilla. Työnilolla irti lamasta! Kahden ja puolen tunnin suora lähetys YLE TV1 ja TV2 -kanavilla.

Mediamyrskyt yleisöosastoilla huipentuivat vuonna 1992 kun YLE esitti kahden ja puolentunnin pituisena suorana lähetyksenä TV1 ja TV2 -kanavillaan Lenita Airiston nollabudjetilla tuottaman SUOMI-NEIDON SYNTYMÄPÄIVÄT TALKOO-GAALAN, jonka suojelijana oli Tasavallan presidentin puoliso, rouva Tellervo Koivisto.

TALKOO-GAALA, yhteishengen ja yrittämishalun lujittamiseksi, oli karnevaalihenkinen tilaisuus, jolla kuitenkin oli vakava tarkoitus lujittaa suomalaista yhteishenkeä ja yrittämishalua. ”Suomessahan on kaikkea: raaka-aineita, tietotaitoa, ammattitaitoisia ihmisiä ja yritteliäisyyttä. Lopetetaan valittelu ja peukaloiden pyörittely ja ruvetaan töihin”, Lenita Airisto julisti.

Katso video


 

 

Saavutuksistaan liikenaisena Lenita Airisto on valittu Vuoden Naiseksi ja hän on saanut Suomen leijonan ritarikunnan ensimmäisen luokan ritarimerkin.

 

Airisto Oy tuotti myös 20 vuoden ajan Suomen ja Pohjoismaiden markkinoille suomalaisen muodin- ja matkailuteollisuuden markkinointikiertueita. Myös nämä Lenita Muoti- ja Matkailushowt olivat ajassaan teknisesti huipputason multimedia -ja lavashowesityksiä.

LENITA MUOTI- JA MATKAILUSHOW -kiertueet Pohjoismaissa esittelivät suomalaista muotia ja matkailukohteita.

Mustaa vai väriä?
 


Kauneudella on ollut oma merkityksensä hänen yli 50 vuotta jatkuneella urallaan. Kauneuden luoma lisäarvo oli läsnä jo lapsuuden kodin yksityisyydessä ja se jatkui median julkisessa pyörityksessä. Huippumallin ura antoi Lenita Airistolle taloudelliset mahdollisuudet akateemisiin opintoihin sekä Suomessa että ulkomailla ja kun kotimaan elämänpiiri vaihtui sota-ajan niukkuudesta innovatiiviseksi ja loistavaksi Suomen menestystarinaksi niin Finnish Design –tuotteiden vientimarkkinat avasivat kielitaitoiselle diplomiekonomille tien menestykselliselle kansainväliselle liiketoiminnalle.

Revontuli -malliston lanseeraus USA:ssa. Suomalainen designmuoti lähtee Euroopan kiertueelle.

Suomen Trikoon toimitusjohtajalla, vuorineuvos Valdemar Jensenillä oli Lenita Airistolle houkutteleva tarjous tammikuussa 1966. Suomen Trikoo oli Pohjoismaiden suurin trikootehdas, joka työllisti lähes 4000 henkilöä, tarvitsi lippulaivamalliston, joka antaisi yritykselle ajan vaatiman high design –profiilin. Mallistoa yritys voisi lähteä markkinoimaan Ruotsiin ja USA:han. Sopimus syntyi ja Lenita Airisto alkoi suunnittelijoiden Nana Sunin ja Anna-Liisa Niemisen kanssa kehittää REVONTULI -mallistoa. Kun mallisto oli valmis, niin sen markkinointi alkoi Lenita Airiston johdolla Yhdysvalloissa länsi- ja itärannikolla ja Ruotsissa. Tuloksellinen vientityö jatkui useita vuosia. Lenita Airisto purki Revontuli-sopimuksen 60-70-luvun vaihteessa kun Suomen Trikoo keskittyi tuotannossaan Neuvostoliiton vientikauppaan länsiviennin asemasta.

Vuonna 2012 nähtiin 60-luvun suomalaisen designen ja muodin kulta-ajan väriloistoa kun Nanso teki 2012 sopimuksen REVONTULI konseptin omistajan Airisto Oy'n kanssa. Lenita Airisto toimii sopimuksen mukaan REVONTULI by NANSO kokoelman luovana koordinaattorina.Revontuli lanseeraus Svenska Teaternissa 11.3.2013


Lenita Airisto suunnitteli ja ohjasi Revontuli lanseerauksen ja multimedia extravaganzan Lenita Shown hengessä. Lavalla 60-luvun designen kultakauden värikkäät asut loistavat tämän päivän huippumallien yllä.

Katso video
Helsingin Sanomat 7.3.2013.Lue lisää

Lue lisää

Lue lisää


Miksi Tampere ei ole muodin mekka? Tätä kysyy toimittaja Juha-Veli Jokinen Aamulehdestä.

 


Lenita Airisto hyödyntää kirjoissaan myös mittavaa uraansa televisiotoimittajana. Ennen kirjallista uraansa Lenita Airisto työskenteli yli 30 vuotta televisiotoimittajana ja debatoijana yli 300:ssa prime time -ajankohtaisohjelmassa. Häntä pidetään kiistatta eräänä maamme ensimmäisistä tv-persoonista ja hän on edelleen merkittävä mielipidevaikuttaja, kiistelty ja ihailtu tahtonainen.

Prime time talk show NBC -kanavalla USA:ssa Tonight Show’n luojan Steve Allenin kanssa

Legendaarinen Jatkoaika YLE TV1:ssä Aarre Elon ja Hannu Taanilan kanssa.
Vuonna 1968 vieraana pääministeri Mauno Koivisto, Suomen tasavallan presidentti vuosina 1982-1994.

YLEn innovatiivisimman ohjelmatuottajan Aarre Elon kehittämästä JATKOAIKA (1967-1969) late night show -formaatista, jossa oli ”open end”, tuli aikansa megamenestys. Lenita Airisto lunasti siinä paikkansa eräänä maamme ensimmäisistä tv-persoonista. Hänestä tuli kiistelty ja ihailtu mielipide-vaikuttaja. Jatkoaika on pysynyt TV-legendana. Katso videot.

 

Kolmoskanavan lippulaiva, ajankohtaisohjelma 7.hetki. Vieraina mm. megatrendien kirjoittaja John Naisbitt, Kremlin päätiedottaja Gennadi Gerasimov, sekä kuuma keskustelu ”kikkelikortista”.

Lenita Airisto kertoo 7. hetki –sarjasta. KATSO VIDEO

Lenita Airisto nähdään usein vieraana television estradiviihteessä tai suorapuheisena debatoijana ajankohtaisohjelmissa. Hänen nöyristelemätön tyylinsä herättää sekä ihailua että aggressioita. Tällä asenteella hän lunasti myös paikkansa Helsingin Sanomien julkaisemalla SUOMEN KANSALLISAARTEET listalla. ”He ravistelevat Suomea, nostavat meidät arjen yläpuolelle tai sallivat meidän nauraa, joko itselleen tai meille kaikille.” Katso video Lenita Airiston tyylistä MTV3 viihteen KORKOJEN KERA talk-showssa yhdessä Vappu Pimiän ja Jenni Pääskysaaren kanssa. Tuotanko Moskito Televisio.

Bazar Kustannus julkisti Lenita Airiston tietokirjan NOITANAISEN ILOSANOMA kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2022 Kansallismuseon auditoriossa Helsingissä.

Kirjassa Airisto kertoo oman elämänsä taisteluista ja voitoista. Ne toimivat esimerkkeinä naisille, jotka tavoittelevat tasa-arvoista elämää ympäristössään ilman irvailua, vähättelyä, mitätöintiä ja valheita. Airisto kertoo myös niistä naisista Suomesta ja ulkomailta, jotka ovat inspiroineet häntä hänen elämänsä aikana.

Lenita Airiston teos NOITANAISEN ILOSANOMA nousi heti bestselleriksi ja oli näkyvästi mediassa. Kuva Tarja Petrell.

Kirjassa on yli tuhat kuvaa ja se on saatavilla painettuna, äänikirjana ja Elisa E-kirjan EPUB versiona.

Kuva Tarja Petrell.

Kirja on myynnissä kirjakaupoissa ja marketeissa ympäri Suomea sekä verkkokirjakaupoissa. NOITANAISEN ILOSANOMA on myös ladattavana kirjana tabletilla, älypuhelimella, lukulaitteella tai tietokoneella.

Osta osoitteessa:OMISTUS

Bazar Kustannus julkisti Lenita Airiston omaelämäkerrallisen teoksen ELÄMÄNI JA ISÄNMAANI kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2017 Santahamina-talossa, Santahaminassa. Se on menestystarina Lenitasta ja hänen arvostamastaan isänmaasta, 100-vuotiaasta Suomesta.Lenita Airiston teos ELÄMÄNI JA ISÄNMAANI nousi heti maaliskuussa 2017 Kirjakauppaliiton BESTSELLER–LISTAN kärkiliigaan.

Kirja on myynnissä kirjakaupoissa ja marketeissa ympäri Suomea sekä verkkokirjakaupoissa. ELÄMÄNI JA ISÄNMAANI on myös ladattavana kirjana tabletilla, älypuhelimella, lukulaitteella tai tietokoneella.

Osta osoitteessa:

TV1 Puoli Seitsemän

Kauppalehti Optio

Yle Teema & Fem, Efter Nio

Sveriges Radio, Sisuradio


Suomen Neito
Helsingin Sanomat

nakoislehti.hs.fi

”Itse asiassa kuultuna Lenita Airisto”

Katsottavissa Yle Areenassa

 

Nyt tietokirjailija/luennoitsija Lenita Airisto hyödyntää maailmanlaajuista kontaktiverkostoaan globalisaatiota ja kansainvälisiä taloustrendejä käsittelevissä kirjoissaan ja toteaa: ”Maailmanlaajuisella markkinapaikalla saadaan ja vaihdetaan uusia oivalluksia ja visioita.”

Lenita Airiston teoksia voi nyt lukea ladattavina kirjoina tabletilla, älypuhelimella, lukulaitteella tai tietokoneella. Kirjat MENESTYS, NAARASENERGIA, JATKOAIKA ja ELÄKÖÖN 100 VUOTTA!, sarjassa AIVOVOIMAA MAAILMALTA, ovat nyt myynnissä Elisa sähkökirjoina osoitteessa: .
Katso video: Erkki Tuomioja haastattelee Lenita Airistoa ohjelmassa KIRJAN TAKANA, MTV3.
 Ennen kirjallista uraansa Lenita Airisto työskenteli yli 30 vuotta televisiotoimittajana ja debatoijana yli 300:ssa prime time ajankohtaisohjelmassa. Häntä pidetään kiistatta eräänä maamme ensimmäisistä tv-persoonista ja hän on edelleen merkittävä mielipidevaikuttaja, kiistelty ja ihailtu tahtonainen.

Tämän todistaa Taloustutkimuksella vuonna 2008 teetetty tutkimus, jossa Lenita Airisto sijoittui Suomen 10 vaikutusvaltaisimman naisen kärkijoukkoon. Kun vuonna 2011 YK:n kansainvälinen naistenpäivä täytti 100 vuotta, Helsingin Sanomat julkaisi juhlan kunniaksi listan Suomen sadasta parhaasta naisesta. "Etsimme naisia, jotka ovat joko poikkeuksellisen menestyneitä omalla urallaan, ja siten esikuvia, sekä naisia, jotka ovat toimineet elämässään muiden ihmisten hyväksi." Lenita Airisto valittiin sadan parhaan naisen listalle. Ja kun vuonna 2013 Helsingin Sanomat kysyi lukijoiltaan: Kuka on Suomen kansallisaarre? HS.n lukijat äänestivät Suomen 50 aarretta. Lenita Airisto sijoittui listalle valtiosihteeri Raimo Sailaksen ja rock-muusikko Andy McCoyn väliin. Sijoitukset ovat viestejä hänen työstään tietokirjailijana ja luennoitsijana.

Hän osoittaa viestinsä uuden sukupolven hyvin koulutetuille liikeihmisille. Hän vie lukijansa tutustumaan liiketalouteen ja bisneskulttuureihin Suomen ja Euroopan lisäksi Yhdysvaltoihin, Latinalaiseen Amerikkaan, Aasiaan, Lähi-itään ja naapurimaahamme Venäjälle. Innostavien selviytymis- ja menestys-tarinoiden rinnalla kulkevat huippuasiantuntijoiden, talous-tieteilijöiden ja poliitikkojen haastattelut. Lenita Airiston kirjojen ydinviesteinä ovat yrittäjyys, naisten oikeudet, väestön ikärakenteiden muutokset ja globaalitalouden hyödyntäminen.

Lenita Airiston teoksia käytetään oppikirjoina kauppakorkeakouluissa ja muissa oppilaitoksissa. Lisäksi hän on suosittu luennoitsija myös seminaareissa Suomessa ja ulkomailla.

 

Juha Numminen on tehnyt pitkän päivätyön toimittajana. Lähikuvassa Lenita Airisto on hänen 34. kirjansa. Sen pohjana ovat olleet pitkät haastattelut ja Lenitan omat rajattomat arkistot.

”Minua ei pidetä piilossa eikä pimennossa. Minähän loistan kuin lamppu. Tulen aina pääovesta.”

Kaunis, elegantti ja sumeilematon ? Kokeneen toimittajan intiimissä muotokuvassa Lenitasta paljastuu myös arvaamattomampia puolia.

Tietokirjailija, TV-persoona, kansainvälisessä liike-elämässä menestynyt yrittäjä, aikoinaan myös Suomen Neito, ja tähtimalli, joka ”tekee työtä ja elää kuin mies”. Älykkäiden miesten nainen ja aito feministi. Pesunkestävä porvari. Tätä kaikkea on Lenita Airisto, ja paljon muuta. Lenitan naarasenergian, kuohuvan temperamentin ja läpitunkevan naurun tuntevat kaikki, mutta yksityiselämänsä hän on pitänyt omanaan. Nyt hän kertoo itseään säästelemättä ihmeellisen tarinansa sota-ajan lapsuudesta nykypäivään, intohimoineen ja tunnemyrskyineen, voittoineen ja menetyksineen. Samalla ankaruudella jolla hän punnitsee itseään ja tekojaan, hän puntaroi ihmissuhteitaan. Julmimmin ja riemastuttavimmin se ilmenee suhteissa miehiin.


Suomen Peppi
Hauska, vauhdikas, ärsyttävä, kiihottava, rasittava. Juha Nummisen elämänkerta Lenita Airistosta on kohteensa näköinen kirja. --- ”Teen töitä ja elän kuin mies” sanoo Airisto itse. Se lienee totta. Pelkillä räpsyripsillä ja hyvin istuvilla jakkupuvuilla kukaan ei olisi saanut parikymmentä vuotta sitten pystyyn isoa vientishowta Kiinan pyhimpään, Kansojen halliin, Lenita sai.
- Talouselämä, Hanna Säntti

Säihkyvä-älyinen maailmankaunotar? Karviaispensaaksi naamioitunut megafoni? Jo puolikkaan vuosisadan ajan on kansallisomaisuutemme piiriin laskettu Lenita Airisto ja yhä hän närkästyttää, yllättää ja hurmaa ihmisiä.
- Helsingin Sanomat, Veli Pekka Leppänen

"Lenita on yhden naisen bunkkeri, josta lähtee kranaatteja ja ohjuksia tarpeen mukaan."
- Kirjailija Mauno Saari / YLE TV 1 Lukupiiri ohjelmassa

 


Ostopaikka: Suomalainen ja Akateeminen verkkokirjakauppa


Katso video

Toimittaja Seppo Toivonen haastattelee Lenita Airistoa
Juha Numminen loi lähikuvan Lenita Airistosta


 

 

 

 

 

 
 

       Ensimmäinen alastonkuva


”Diplomiekonomi Lenita Airisto on suomalaisen julkisuuden tehokkain hyväksikäyttäjä. Vain kerran hänen otteensa on livennyt tämän vetojuhtansa ohjaksista. Vain kerran julkisuus on päässyt käyttämään hänen tilaansa sataprosenttisesti omaksi hyväkseen. Vain kerran hän on ollut niin avuton, ettei ole pystynyt huolehtimaan oikeuksistaan. Vain kerran Lenita Airisto ei ole pystynyt iskemään takaisin, hyökkäämään, raatelemaan, kuristamaan, rutistamaan, vääntämään toimittajasällien niskoja nurin, kiroilemaan, itkemään raivosta, tekemään rikosilmoitusta, hirttämään päätoimittajia munista kattoon, vaatimaan oikaisuja, vetämään häpäisijöitä tilille. Siitä on tosin vierähtänyt jo pitkä aika. Se tapahtui tammikuun 1. päivänä. Silloin napattiin Naistenklinikalla vuoden ensimmäisen vauvan valokuva, joka julkaistiin seuraavan päivän sanomalehdessä.” Näin kirjoitti Juha Numminen, Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton (SAL) 50-vuotisjuhlajulkaisussa vuonna 1989.

"Rautarouva", "Vuoden Nainen", "Noitanainen"


Ja Juha Numminen jatkaa SAL-juhlajulkaisussa: ”Se Lenita Airisto, jonka me kaikki tunnemme, on sekoitus laskelmallisuutta, hyväksikäytön vastavuoroisuutta, suhdetoimintaa, ovelaa taktikointia, pirullista tarkkanäköisyyttä, terävää kieltä… Se on sekoitus turhamaisuutta, bisnestä ulkomuodolla, hätkähdyttävää suorapuheisuutta, ärsyttävää itsevarmuutta, estotonta itsekorostusta, herkullista itseironiaa, sensaatiomaisia juoruja ja juoruilevia sensaatioita. Se on sekoitus rohkeiden liikeideoiden oivaltamista, tehokasta myyntiä ja markkinointia, ahkeruutta, aggressiivisuutta, miesten haukkumista ja hyödyntämistä, polttavaa kunnianhimoa.”

Kyllä, kyllä, Juha Numminen, mutta sitten on vielä paljon muuta: Se on yrittäjän pelotonta riskinottokykyä, oikeita investointeja, väsymätöntä markkinointia ja työtä vuorokauden ympäri. Se on budjettien laatimista ja niissä pysymistä. Tavoitteiden asettamista ja aikataulujen noudattamista. Luotettavuutta, suoraselkäisyyttä ja rehellisyyttä. Se on myös virhearviointien myöntämistä. Epäonnistumisten selvittämistä. Tappioiden nollaamista. Ja lähtemistä taas rohkeasti eteenpäin. Ja sanottakoon vielä sekin, että yrittäjäelämä ei ole pehmoja eikä lälläreitä varten, vaikka totuuden nimessä se on myös palkitsevaa.       ”Pitkä tuijotus” ja ”Täydellinen muutos”

”35 vuotta Lenita Airisto on siis pyörinyt mukana.

35 vuotta häntä on monistettu lehtien sivuille ja tv-ruutuihin.

35 vuotta häntä on syövytetty suomalaiseen tajuntaan tyylikkään tai esimerkillisen tai pelottavan tai himottavan tai menestyvän tai itsenäisen tai rohkean tai älykkään tai ärsyttävän tai railakkaan tai turhamaisen naisen mallina.

35 vuotta häntä on tuijotettu, esineellistetty, seurattu ja metsästetty.

35 vuotta häntä on ihailtu, kadehdittu, kammottu ja inhottu.

35 vuotta Lenita Airistosta on juoruttu ja puhuttu kaikenlaista.

35 vuotta hänelle on toivottu pahaa hyvän jutun toivossa tai päinvastoin.

35 vuotta hänen panssarinsa saumoihin on isketty kiiloja, kiiltävää pintaansa raaputettu ja nuhteettomuudella meikattua julkisivua tuhrittu.

35 vuotta hänet on yritetty höynäyttää munaamaan itsensä ja paljastamaan pohjattoman – niin minkä?

Näiden 35 vuoden aikana suomalainen yhteiskunta, lehdistö ja kaikki julkisuuden elementit, journalismin tavat ja säännöt, yleinen moraali, hyvän ja huonon maun rajat ovat muuttuneet täydellisesti, mutta yhä vain yksi ja sama Lenita Airisto pyörii mukana. Nämä ovat olleet hupaisia, villejä ja rasittavia, mutta ennen kaikkea julmia vuosia kaikille osapuolille.”

Totta kaikki Juha Numminen! Ja senkin olen huomannut, että usein minusta kirjoitetut jutut kertovat ja paljastavat enemmän itse toimittajasta kuin minusta.

Vuonna 1989 oma vastaukseni julkisuudesta haastatteluosuudessa kirjoittamaasi SAL-juttuun oli muun muassa: ”Rohkeus myy hyvin, sillä sitä kunnioitetaan. Mutta sääli ei elätä.” Mitä siihen voisi lisätä nyt, vuonna 2004? ”Näin ovat menneet elämäni ensimmäiset 50 vuotta julkisuudessa. Onneksi minulla on ollut myös yksityisyys.”